Fakta om hester

Hester er hovdyr – pattedyr med hover. De har lange haler, kort hår, muskulære torsoer, lange tykke nakker og langstrakte hoder. På grunn av domesticering finnes de over hele verden. Hester har levd på jorden i mer enn 50 millioner år, ifølge American Museum of Natural History. Ifølge Scientific American oppstod de første hestene i Nord-Amerika og spredte seg til Asia og Europa. Hestene som var igjen i Nord-Amerika ble utryddet for 10,000 år siden og ble gjeninnført ved å koloniseringen av europeerne.

Det antas at hester først ble domesticert i Asia mellom 3000 og 4000 før kristus. Tidligere ble hestene brukt for melk og kjøtt. Etterhvert begynte en å bruke hester som en form for transportmiddel, noe som fortsatt er vanlig den dag i dag.

Det er mer enn 400 forskjellige raser av hester. Hestene kan være så store som 69 inches (175 centimeter) fra hode til skulder og veie så mye som 2 200 lbs. (998 kg). Det finnes også små hester. De minste rasene av hester kan være så små som 76 cm fra hode til skulder og veier bare 120 kg. (54 kg).

Hester er funnet i nesten alle land i verden, og ethvert kontinent bortsett fra Antarktis. For eksempel er Abyssinian funnet i Etiopia, Budyonny i Russland, Deliboz i Georgia og Armenia, egypten kom fra Egypt og Colorado Rangerbred kommer fra Colorado-platene. Hester er veldig sosiale dyr. De bor i grupper som kalles besetninger. I naturen vil hestene leve i flokker som består av tre til tjuve dyr, og ledes av en moden mann, som kalles hingst. Resten av flokken består av kvinner og deres unger-

Dagens hester er planteetere. Dette betyr at de bare spiser vegetasjon. Hestene spiser vanligvis gress, men tamme hester blir ofte matet med kli, rullet havre, bygg og høy. En godt matet hest spiser 1-2 prosent av kroppsvekten i grovfoder, som gress eller høy, hver dag. Husholdte hester er også gitt blokker av salt og mineralblokker å slikke. Dette er for å supplere den ernæring som hestene får fra maten. Hester har bare en mage, i motsetning til kyr, og den er liten.

Hester har levendefødsler etter ca. 11 måneders svangerskap. Faktisk kalles hestens avkom føl. Ponnier er voksne hester som er kortere enn 147 cm. Shetland og walisiske hester er vanlige ponnirasene. Færøysk ponni er funnet på Færøyene i Nord-Atlanteren. Det er en av de eldste rasene av hester. Denne rasen er svært sjelden, på et punkt ble den nesten utryddet.

Den eneste virkelig ville hesten er Przewalski. Denne hesten ble en gang fraktet fra Manchuria til Spania. Populasjoner har blitt gjeninnført i Kina, Mongolia og Kasakhstan. For tiden er Przewalskis listet som kritisk truet av den internasjonale unionen for bevaring av naturens røde liste over truede arter. Befolkningen øker imidlertid. Mange tror at mustang er villhester, men de er etterkommere av spanske hester som kalles iberiske hester.

Hester har fire hastigheter kalt gangarter. De går (langsom fart), trav (litt raskere enn å gåing), kanter (raskere enn et trav) og galopp (hestes raskeste gang).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *