Hesteavl og avlsproblemer

For hestseiere har ideen om avl fra sin egen hoppe mye appell. Utsiktene til å produsere et føll med kvaliteter som ligner på moren, eller enda bedre, har mange attraksjoner. Før en avgjørelse om å avle er tatt, er forkunnskaper om normal avlshistorie, hva som skal skje ved følling, og hvordan et nyfødt føll skal oppføre- og utvikle seg, avgjørende. Av denne grunn er det sannsynligvis best for en nybegynner å søke profesjonell hjelp ved parring og følling.

Når du en gang har vært ansvarlig for å ta vare på en gravid hoppe og omsorg for føllet, vil det da bli lettere i etterfølgende graviditeter å påta seg mer ansvar knyttet til denne tilfredsstillende prosessen. Å produsere et føll fra en elsket hoppe er veldig spennende, men det er mange poeng å vurdere først.

Hoppen har en naturlig avlssesong. Økende dagslys stimulerer reseptor-sentre i hjernen, noe som igjen utløser produksjonen av reproduktive hormoner. Disse hormonene starter mønsteret med vanlige perioder med “varme”, eller østrous, som karakteriserer avlssesongen hvert vår. Disse perioder fortsetter gjennom hele sommeren og avslutter om høsten. Ved å kunstig øke mengden lys – for eksempel ved å bruke elektriske lys i en stall – er det mulig å starte oppdretten tidligere. Denne øvelsen er utbredt i Thoroughbred, som prøver å produsere føllene så nært som mulig til 1. januar, den offisielle bursdagen til alle fullblods rasehester. Den ideelle tiden for et føll å bli født er mellom mai og juli, når det meste gresset er tilgjengelig for å hjelpe hoppens melkforsyning.

Selv om hester ikke har mange problemer i avl, er det tilrådelig for nybegynnere å tenke to ganger før de legger sine hopper i graviditet. Når man får et føll betyr det også ekstra arbeid, og krever spesielle fasiliteter, inkludert separat innkvartering for føllet. Hvis hoppen er renavlet, kan man tjene økonomisk på avlen. Oppdrett av hester med forskjellige raser er imidlertid ikke sannsynlig å være en økonomisk suksess: det ekstra utlegget som er påkrevd, oppveier for noe potensielt overskudd.

Svært få hjemme-avlet føll er gode nok til å bruke som hingster. Det er mange førsteklasses hingster tilgjengelig kommersielt, og det er langt bedre å bruke en av disse. Uansett er det vanskelig å håndtere unge hingster, og er sannsynligvis bedre gelded, med mindre det er en bestemt grunn til ikke å gjøre det. Både hingster og føll trenger eksperthåndtering, med den type erfarne ferdigheter som vanligvis bare er tilgjengelig profesjonelt; Det er vanskelig, om ikke farlig, for amatører, og det er ikke å anbefale!

Hoppen går ofte på avl sent i livet, og har ingen dårlige effekter av det. Dette er absolutt sant at det generelt er smart å avle hoppen regelmessig; det er nemlig vanskelig å få føll på en gammel hoppe for første gang.

Føll blir seksuelt modnet når de er rundt 18 måneder, og kan følle som to-åringer. Imidlertid vokser de fortsatt i denne alderen, og graviditet kan hindre veksten. Ideelt sett bør en ikke begynne med graviditet før hoppen er 4 år, selv om noen legges i føll når de er tre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *