Høsten er i gang – styrk hestenes immunsystem

Selv om dagene kan bli kortere og kjøligere, kan tiden din på salen i høst være givende. Men denne sesongen kommer også med en rekke sykdomshensyn. Kompliserende forhold, hester som trener eller konkurrerer hele sommeren, kan ha nedsatt immunfunksjon. Så, mens det siste i tankene dine kan være et besøk hos veterinæren din, er det nå på tide å få det gjort – og det med en gang.

Selvfølgelig er det ikke noen magiske triks som kan hindre hestene i å bli syke, men vi kan gjøre flere ting for å sikre at immunsystemet fungerer så effektivt som mulig når vinteren nærmer seg.

Konsekvent veterinærpleie

Hvis du eier en konkurranse hest, er du helt sikkert vant med regelmessige presentasjons kontroller hos din veterinær, men overser ikke en grunnleggende helsesjekk. Det samme gjelder rekreasjons ryttere. Alle hester skal ses av en veterinær minst en gang årlig for en fysisk sjekk, og ikke minst en sjekk av tannhelsen! I løpet av denne undersøkelsen kan veterinæren gi deg veiledning om følgende elementer som virkelig kan gjøre forskjell i hestenes naturlige evne til å avværge sykdom.

Ernæring

Hold hestene dine på et balansert kosthold som består av høy kvalitet fôr for å gi dem den beste muligheten til å holde seg frisk. Vær også oppmerksom på mineraler og vitaminer de mottar gjennom fôr- og fôranalyser og legg til tilskudd hvis det er nødvendig.

I tillegg, ved å holde hesten i en ideell kroppsbetingelsesscore, og muliggjøre tilstrekkelig trening, kan en unngå vanlige problemer som over- og undervetighet. Din veterinær kan også utføre en tannhelsesjekk for å sikre at hesten din er i stand til å tygge maten riktig.

Redusere stress

Hester som reiser, trener og konkurrerer er under mye stress, enten de viser utadvendte tegn eller ikke. Mens stress er en del av livet for alle levende vesener, er det ting vi kan gjøre for å minimere stress og dermed redusere potensielle negative effekter på hestens immunsystem. Vi foreslår disse praktiske tipsene for å redusere stress for en hest på reise:

– Pass på å sikre hestens matbehov – å spise små mengder ofte. Våt høet, og gi vann minst hver andre time. Tomme buk er stressende både psykologisk og fysisk for de fleste hester.

– Ta med et stabilt reiseselskap, om det så skulle være en mini eller ponny.

– Hvis hesten din bruker leketøy eller godbit hjemme, ta det samme han bruker med deg, for bruk i transportkjøretøyet.

– Ta vann fra hjemmet i en beholder som ikke gir kjemisk lukt eller smak, og hjemmevannspanden, fôrbatteri og høgnett. Alt du bruker hjemme som er lett bærbart, reduserer effekten av et nytt miljø og kan tjene som et sikkerhetssignal. Sørg for å desinfisere disse gjenstandene når du kommer hjem for å forhindre innføring av sykdom.

Høsten kan være den beste tiden på året for å tilbringe kvalitetstid med hestene dine. Husk at en unse forebygging er verdt en krone av høst morsomme og lykkelige stier med hesten din. Denne kan unngås ved å planlegge en helsesjekk med veterinæren din i løpet av høsten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *