Hva hester burde spiser – og hva som holder dem sunne

Hester har spesielle kostbehov fordi de er planteetende og har et unikt fordøyelsessystem. Deres lange fordøyelsessystem krever en diett på mye fiber som forbrukes i små mengder over lang tid. Hester bruker faktisk mesteparten av tiden å spise! Her er en rask oversikt over hva hestene spiser, og noen ting de ikke bør.

Hestens naturlige diett er gress. Gress inneholder det meste av ernæringen som en hest trenger for en sunn livsstil. Det inneholder også silika, som er viktig for tannhelsen. Primitive hester kan leve på sparsomme rasjoner. Dette er sannsynligvis hvorfor problemer som fedme, equine metabolic syndrom og laminitis er sjeldne hos ville hester, men forekommer ofte blant våre moderne hester. Gress er ikke nødvendigvis problemet, det typen hester vi har utviklet – og mangel på trening. Mange av oss kan med enkle grep begrense mengden ferskt gress våre hester har tilgang til. Innføring av et frodig beite til en hest som ikke pleide å det, kan også forårsake alvorlige problemer. For hesten som er vanskelig å holde, gir gresset den beste ernæringen.

Mange av oss har ikke lyst til å la våre hester gresse året rundt. Da er høy er det nest beste valget. Å finne en god hest kan være vanskelig. Det bidrar også til å ha testet høy, slik at eventuelle mangler i vitaminer og mineraler kan kompenseres med kosttilskudd. For noen hester kan høy være et problem på samme måte som gress kan være.

Havre har vært det tradisjonelle kornet som har blitt matet til hester. Imidlertid kan hester også mates små mengder andre korn som blant annet, mais. Korn som hvete, er ikke gode for hester. Frøhodet av gress ville være det nærmeste en villhest ville komme å spise korn i sitt naturlige miljø. Korn som dyrkes, høstes og behandles som vi gjør nå, er ikke naturlige matvarer for hester. Det er lett å mate for mye korn til hester. Korn krever heller ikke tyggetiden eller inneholder silikagresset, og dette kan bidra til ting som sår og tannproblemer.

Konsentrater er vanligvis en blanding av ting som korn, linfrø, sukkerroer, melasse for energi og smak, kli, vitaminer og mineraler og andre ingredienser. Kommersielle blandinger kan ha en rekke ingredienser i dem. Noen fôrfabrikker vil blande konsentrater til dine spesifikasjoner (bare praktisk når du har et stort antall hester å mate). Konsentrater, som korn, hjelper til med å gjøre opp for mangel på ernæring og gi en rask energikilde.

Kosttilskudd som salt og mineraler kan inngå i en konsentrert blanding eller kan bli tilbudt separat. En saltblokk eller løs salt i en beite eller stall lar hester hjelpe seg selv når de har et ønske om det. Noen salt kan komme blandet med mineraler. Noen mennesker tilbyr også valgfrie mineraler, eller at det kan legges inn i hestens korn eller måltid. Salt blir ofte mer brukt i sommermånedene enn i kaldere perioder.

Korn, inkludert hvete og ris, anbefales ikke som en stor del av hesten sin diett. Alle kan forårsake ubalanser. Ikke vær fristet til å kaste hageavfall eller kompost over gjerdet. Dette kan inneholde planter som er giftige for hester.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *