Brød og frukt til hester? Dyrlegen svarer

Spørsmål:  Hei! Vi har ei hoppe med føll født mai 2010. Det er welsh B ponnier. Hvordan er det å gi brød til hester? Vi opplever at andre som er i stallen gir våre hester brød (kneip, grovbrød o.l.), og det ønsker vi ikke.

Hvor «farlig» er det eventuelt å gi brød til hest, og da spesielt føll? Hvordan er det med frukt som for eksempel eple, pære, banan? 

Svar

Brød til hest kan sammenlignes med andre kornprodukter. Så skal man ta med i betraktning at kornet i brødet er malt til mel, og dermed er stivelsen enda mer tilgjengelig ved fordøyelse.

Vanligvis er jo likevel mengdene såpass små når det gjelder brød gitt som godbit, og for eksempel et halvt brød om dagen til en voksen hest har nok ingen skadelig effekt, så lenge det ikke er muggent selvfølgelig.

Det samme gjelder forsåvidt føll, bortsett fra at de har enda mindre kapasitet til å håndtere stivelse enn voksne hester.

Når det gjelder frukt og grønnsaker, er den største faren at bitene ikke tygges ordentlig og settes i halsen – men dette går vanligvis bra hos voksne hester; kanskje noe verre for føll som enda ikke har fullt utviklet tannsett… igjen bør man jo holde det på et moderat nivå, epler vil for eksempel bli ganske surt for magesekken i store mengder.

Så er det jo også en atferdsmessig side ved all fôring med godbiter – jeg ville kanskje hatt en regel på at alle godbiter skal legges i krybben, for at hestene ikke skal bli nappete.

Håper du fikk noe ut av dette!

hilsen Silje

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: