Høver og hovlidelser

Hovlidelser er en viktig årsak til halthet. De kan også virke inn på musklene i hestens rygg  og føre til feilbelastninger. Hovslageren din vil ofte oppdage om det er problemer med høvene, men noen ting er det greit å tenke på selv.

Skisse over hovens oppbygging  

Såleknusing

Det man ser på undersiden av hoven, rundt kråka, kalles såle. Den beskytter det bløte vevet med blodkar og nerver på undersiden av hoven.

Såleknusing oppstår når hesten tråkker med mye kraft på noe lite og hardt, for eksempel en stein, og det oppstår en blødning i bløtvevet under sålen. Dette er ømt, og hesten blir akutt halt.

Blødningen kan skjæres opp og dreneres ut dersom den ikke sitter for dypt, men iblant må man vente til det skadete vevet vokser ut sammen med resten av hoven. Blødningen kan også bli infisert av bakterier og utvikle seg til en hovbyll. Det er derfor lurt å unngå høy fart på stenete underlag.

Sur stråle

Strålen er et annet navn på kråka. Sur stråle oppstår når dette vevet blir angrepet og ødelagt av mikroorganismer, og det oppstår en slags forråtnelse. Man kan kjenne at det lukter vondt og se et kornete, misfarget belegg i gropa midt i strålen. Tilstanden oppstår gjerne dersom hesten blir gående i gjørmete eller møkkete og fuktig miljø.

Sur stråle er relativt lett å behandle: Dyrlegen skjærer bort det råtne vevet og gnir inn et stoff som kalles blåstein. Det trekker til seg fuktighet og desinfiserer. Man skal ikke vente for lenge med behandling fordi tilstanden kan bre seg til dypere strukturer og utvikles til hovkreft.

Hovkreft har ikke noe med kreft å gjøre, men er navnet på en omfattende betennelsestilstand som har angrepet store deler av hoven. Den er vanskelig å behandle.

 

 

Eksempel på hovkreft

Underskutte drakter

Lave heler, eller lite hovvekst i bakkant av hoven, er et vanlig problem, særlig for varmblods- og fullblodshester. Det kan være vanskelig å gjøre noe med, fordi slike hester ofte har tynn såle og lite å ta av i tåa. Det oppstår en ond sirkel fordi følsomme strukturer i helen, som normalt beskyttes av sålen, får hardere belastning enn de tåler. Dette reduserer blodtilførselen og setter ned veksthastigheten, og sålen blir enda tynnere.

Ved å bygge opp helene med såler blir belastningen på helområdet enda større, og problemet løses bare midlertidig. Lave heler gir feil belastning på bøyesenene i beinet, noe som igjen gir feil belastninger på lår- og ryggmuskulatur. Hesten kan bli stiv i bevegelsene og kan få belastningsskader.

 

Eksempel på underskutte drakter

En mulig løsning på problemet, også der sålen i tåa er for tynn til at vinkelen på hoven kan korrigeres tilstrekkelig, er å bruke en «banansko»/»rockersko». Denne skotypen gir hoven en gyngestolfunksjon.  Belastningen fordeles slik at hoven får mulighet for ny vekst. Denne teknikken er i bruk i utlandet, men ikke kjent i Norge.

I de tilfellene det er et alternativ, kan en iblant løse problemet ved å ta hesten ut av trening, ta av skoene opg gradvis korrigere hovens form over tid.  

 

Rockersko

Bukkehov – senestyltefot

Dette er en lidelse som angår bøyesenene hos føll og unghester. Den kan være medfødt eller den utvikles i løpet av hestens 1 -2 første leveår.

Bøyesenene fester lårmuskulaturen til knoklene nederst på hestens ben, og lidelsen utvikles når senene blir relativt for korte i forhold til resten av benet. Man kan se at hoven blir steil og får en boksaktig form, med like mye vekst i helen som i tåa. Eventuelt kan man se at koden peker framover når hesten står med benet rett opp og ned. Iblant kan man se begge deler samtidig.

Dersom eieren oppdager disse tegnene tidlig, er det lettere å korrigere lidelsen enn om man kommer sent i gang med behandlingen. 

 

Typisk tilfelle av bukkehov

Lidelsen kan som nevnt være medfødt, i så fall vil symptomene bli merkbare over noe tid. Noen ganger ses også tendens til bukkehov dersom føllet har fått lite bevegelsesmuligheter
slik at seneapparatet blir for dårlig aktivisert. Bukkehov kan også utvikles dersom føllet vegrer seg for å belaste ett enkelt ben, på grunn av halthet eller skade.

Et annet forløp bak utvikling av bukkehov er at føllet har vokst for fort og at senene ikke har rukket å følge med.Dette ses  gjerne hos føll av store raser som fôres kraftig. I slike tilfelle er  det viktig å komme raskt i gang med behandling dersom misforholdet mellom sene og ben skal være mulig å rette opp.

Behandlingen av bukkehov består av korrigerende sko eller beslag på hoven, sammen med fysioterapi og kontrollert mosjon. I noen tilfelle er det nødvendig med operasjon, og selv da kan det allerede ha utviklet seg forandringer i ledd og strukturer som gjør at hesten ikke vil kunne fungere til vanlig bruk.

Se også

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: