Den første hesten. Dyrlegen svarer

Spørsmål: Hei, jeg er en jente på 12 år som har mange spørsmål og håper veldig på å få svar!  Jeg vurderer å kjøpe meg hest, men kjenner ingen fagpersoner som kan hjelpe meg med valget, kan man leie inn en? Man bør jo velge en som kjenner deg, men treneren min kjenner nok ikke meg spesielt.

Jeg klarer ikke ta ansvaret for mer enn 1 hest, men jeg har hørt at de må ha selskap av andre hester, og jeg har ikke noe lyst til å ha den i en stall langt unna! Hva skal jeg gjøre? Bør jeg leie ut en stallplass til en annen hest som kan holde min med selskap? Finnes det noen hester som ikke trenger like mye selskap fra andre hester, men som er like kosete som andre? Vil det påvirke hestens adferd, ferdigheter o.l om den står alene?

Jeg har en katt, hun er 6 og et halvt år, rasen er korthåret perser (exotic), jeg vet ikke om du trenger den informasjonen, men hun er veldig rolig og ganske sky, tror du hesten kan håndtere henne og ikke skade henne? Er det en spesiell rase som er rolig i forhold til andre dyr?

Jeg er ikke veldig erfaren (har gått to semester for nybegynnere og to sommerleirer med teori og stell, puss og grunnleggende riding, men dette er to år siden.) og jeg trenger en hest som passer for meg, den må være rolig, snill, lojal, enkel å håndtere (ikke sta), lærevillig, kunne håndtere lillebroren min på 5 år som alltid stikker nesa si oppi ting, kunne beholde roen i forhold til trafikk, andre dyr og annet støy, kunne ri turer i de fleste terreng og kanskje på ridebane. Den skal brukes som en hobbyhest og trenger ikke å kunne hoppe høyt og gallopere fort.

Jeg tror jeg trenger litt forberedelse for å se om jeg klarer å ta det ansvaret som følger med en hest, ingen i familien bortsett fra meg kan noe om hest også vidt jeg vet har de aldri ridd. Tror du det vil bli umulig for meg å kjøpe hest? Hvis jeg skal kjøpe hest vil jeg ha en hest på fòr først og friske opp kunnskapene mine litt, hvor lenge anbefaler du å ha ridd før man kjøper seg en hest?

Jeg forventer ikke at du skal svare på alle spørsmålene mine, men det er så mye jeg lurer på! Tusen takk for at du tok deg bryet med å lese mailen min!

Svar

Hei!

Jeg skal prøve å svare på spørsmålene dine så godt jeg kan! Vil dessuten rose deg for at du tar kontakt og søker hjelp og opplysninger før du skaffer deg hest, det er nok noe annet å ha egen hest enn å skaffe seg kanin eller marsvin.. så det synes jeg er flott!

Uansett hvor stor/gammel man er så tror jeg de aller fleste vil erfare at det er bedre å ha hest om man er en del av et miljø, enn om man er helt alene. Det kommer alltid spørsmål, eller situasjoner man er usikker i, hvor det er godt å ha noen å diskutere med. Dessuten er det hyggelig å være flere når man driver i stallen eller er ute på ridetur!! Så hvis du har mulighet til det, ville jeg nok anbefale deg å finne et miljø du kan trives i. Det behøver ikke være en stall eller en rideskole – kanskje det finnes en rideklubb der du bor? Eller du kjenner andre i nærheten som også har hest hjemme eller på en liten privatstall, som kan tenke seg en ekstra stallhest?

Forsåvidt behøver det ikke være nødvendig at noen er med deg når du skal velge hest, synes jeg da. Det viktigste er at det er god kontakt mellom deg og hesten, og at du føler deg trygg på den, ikke kjenner deg usikker når du skal drive med den eller ri eller lignende. Selvfølgelig må det også være med noen voksne som kan hjelpe deg i det formelle med salget, men her kan sikkert foreldrene dine bidra. Så er det også viktig at hesten er frisk, men det problemet løser du ved å be en veterinær utføre en salgsundersøkelse – det er lurt at det er du som ordner dette og ikke de som selger hesten, for da er du helt sikker på at det ikke blir noe «juks».

Jeg synes ikke du skal satse på å ha hesten alene. Hester som står alene kan fort bli lei seg og usikre, og dette kan gjøre at de blir vanskeligere å ha å gjøre med, slik at du ikke får glede av hesten slik du hadde tenkt. Selvfølgelig er det historier om hester som har hatt selskap av bare en katt, en sau, kuer eller lignende, men jeg tror nok at alle hester helst vil være sammen med andre hester. Og som jeg skrev tidligere, det er bedre for deg også om du slipper å være alene med hesten hele tiden, men kan ha noen å støtte deg til – sånn er det alltid når en har hest, spesielt når det er første hesten, uansett hvor gammel du er! Det ideelle hadde kanskje vært om det er noen i nærheten av deg som har private hester på en mindre stall, som har plass til en til? Så slipper du å måtte stå på en stor stall/rideskole med masse folk og masse hester – dette har sikkert sine fordeler, men det er ofte koseligere om det blir litt mer intimt.

Jeg tror hester og katter generelt går fint sammen! Om du slipper dem sammen vil du nok se at katten har full kontroll (katter bruker å ha det), men du skal nok ikke stenge dem inne sammen til å begynne med, men gi katten en mulighet til å stikke av og føle seg trygg. Så vil de nok bli gode venner etterhvert.. i en stall jeg kjenner sover kattene på ryggen til hestene, og klorer seg fast i manen når hestene slippes ut om morgenen i full fart! 🙂

Når det gjelder erfaring og bruk er det vanskelig å gi deg noen anbefalinger om rase. «Dessverre» er det sånn at de aller fleste hester påvirkes av omstendighetene, og selv en hest som er verdens snilleste hos én eier kan oppføre seg annerledes hos en annen. Det er ikke fordi den nye eieren er slem, eller gjør hesten vondt, men kan for eksempel være fordi hesten kjenner seg usikker i den nye situasjonen. Hvis jeg skal si noe generelt kan kanskje en dølahest være et godt valg? De er kanskje store, men oftest fryktelig snille og kloke, og kanskje en av de rasene som oftest kan sies å «tåle alt». Ponnier skal du være litt forsiktig med, de er ofte like lure som de er små! 🙂 Men selvfølgelig finnes det flotte individer i denne kategorien også, om du er heldig og finner den rette. Den beste forsikringen for å vite at det fungerer mellom deg og hesten er kanskje å ha den på fôr en stund først?

Jeg synes ikke det er noen grense på hvor lenge man bør ha ridd før man skaffer seg hest. Uansett hvor erfaren man er, tror jeg som sagt det er lurt at man ikke er helt alene om det, men har noen man kan spørre om råd om det trengs. Og så tror jeg det er viktig at du selv kjenner deg trygg og sikker med den hesten du velger. Om du kjenner deg litt usikker (selv så lite at du nesten ikke tenker på det), kan dette ødelegge kjemien mellom deg og hesten.

Og kjemi er viktig, om dere blir uvenner eller ikke er helt «på talefot» blir det mye mindre hyggelig å ha hest enn det kunne vært! Og hesten vil også merke det og bli usikker, og det kan hende at det blir såpass ille at du gruer deg til å gå i stallen. Og da er jo poenget borte.. så om du kjenner at du egentlig ikke er helt klar for å ha hest helt alene, kan du kanskje undersøke om det er noe sted i nærheten du kan ri, være mye sammen med hestene og kanskje få litt mer ansvar enn om man bare rir på en rideskole. Selvfølgelig vil det oppstå situasjoner hvor du ikke er helt trygg, og da er det spesielt godt å ha noen å spørre om hjelp, så du kommer gjennom det på en god måte!

 Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, ellers må du bare sende meg en ny mail! Så ønsker jeg deg lykke til i prosessen, håper du finner hesten «din» en gang!

 Lykke til!

Hilsen Silje

Se også

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: