Hesten vil ikke bli tatt på. Dyrlegen svarer

Hei! Jeg er ei jente på 14år som har mange spørsmål angående min irske sportsponni som er 13år. Jeg fikk henne for 1år siden, og da hadde hun veldig vondt i ryggen. Virket da som om hun var redd for hele kroppen sin. så hun glefset etter meg og andre når vi tok på henne. reagerte på samme måte når jeg tok på sal. Uansett hvor jeg tok på henne, ble hun sur og viste tenner til meg.

Jeg har hatt ekviteraput på henne mange ganger siden hun hadde muskelknuter i ryggen etter å ha gått med feil sal. vi fant da en sal som passet og etter hvert, ble hun bedre. I sommer var hun kvitt alle muskelspenningene, men nå som hun er blitt tatt hjem fra beite, begynner hun å bli sur igjen. Når jeg klapper henne på halsen, så blir hun ganskle sur og glefser mot meg. merker det spesielt når jeg tar henne under halsen og brytet, og under magen.

Men hun reagerer ikke på når jeg tar på henne sal. Lurer litt på om hun er sur pga forskifte, men de er 3 uker siden vi tok hun hjem så.. utenom høy får hun betfiber og olje, hun fikk kraftfor, men vi hadde en hest som reagerte på det  så moren min tenkte kanskje at hun var sur pga det, så jeg sluttet å gi det til henne. Lurer da på om hun får rett tillegsfor eller om hun burde fått noe annet. Lurer også på hva som gjør at hun er blitt sur igjen.. og hva jeg kan gjøre for å forhindre at hun blir surere.?

hilsen en fortvilt hestejente 🙂

Svar

Hei!
 
For meg høres det ut som om hesten føler seg redd og usikker ved noen former for kontakt med mennesker, og beskytter seg ved aggressivitet. Det kan godt hende at dette skyldes at hun har hatt vondt i kroppen over en lengre periode, og at hun har fått erfare at kontakt med mennesker ofte fører til noe som er smertefullt. Det kan også hende at hun har blitt «herjet» mye med tidligere – du forteller ikke så mye om fortiden hennes, men det hender at disse sportsponniene lever et ganske omflakkende liv, og blir hardt brukt. Det er viktig å huske at dette også er følsomme hester, ikke bare «ridetreningsmaskiner» eller «konkurransemaskiner»! 🙂
 
Det viktigste du kan gjøre nå er å lære henne at kontakt med mennesker er ok, og at hun kan føle seg trygg i ditt selskap. Se om du kan finne et punkt hun synes det er godt å bli klødd, og bruk mye, mye tid på det!! Stå gjerne å klø så lenge at du ser hun slapper av, senker hodet og kanskje begynner å tygge og slikke litt (dette kan ta flere minutter). Når dere har etablert denne kontakten godt (det kan kreve flere «treninger») kan du begynne å flytte hånden såvidt bort til de områdene hun ikke er komfortabel med. Ikke prøv å tvinge henne til noe, men streif bare borti med hånden, litt sånn «oj jeg kom visst borti her, det var ikke meningen, se, nå er det borte», også gjør du dette oftere og oftere etterhvert som hun tolererer det mer og mer. Viktig at du ikke lar hånden bli for lenge i ukomfortable områder, slik at du ikke provoserer henne! Hovedsaken er hele tiden at hun skal føle seg trygg og ok.
 
Denne typen arbeid kan ta lang tid, men til slutt vil hun oppdage at det er ok å bli berørt, stelt med og brukt. I mellomtiden kan du jo ri og bruke henne, men vær forsiktig med korreksjoner. Prøv å huske at når hesten gjør feil, mener den ikke noe «vondt» med det – det er vi som synes det er «feil», for den er det bare en naturlig (om enn uønsket) respons på signaler vi gir. Forsøk å overse det om hesten gjør noe du ikke synes er ok, og heller hjelp den til å gjøre noe riktig.
 
Håper du syntes noe av dette hang på greip! Hør gjerne av deg igjen hvis du lurer på noe mer rundt dette, ellers lykke til!
 
Hilsen Silje

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: