Når hesten har hatt flått – dyrlegen svarer

Spørsmål: Hei! Har i det siste bekymret meg ang flått.. hesten min har gått på beite i sommer og fått litt flått i perioden. Hvor mye bør jeg bekymre meg for at hun bærer på sykdommen borrelia eller anaplasmose?? Kan dette slå ut etter måneder? Grunnen til at jeg er blitt opperksom på dette er at 2 hester jeg kjenner, har hatt dette: Hos den ene ble anaplasmose tilfeldigvis oppdaget ved en blodprøve. den andre hesten ble alvorlig syk i april- mars etter å ha blitt smittet sommeren året før. Så det kan ta lang tid før man ser symptomer!

Hei 
 
Både Borreliose og Ehrlichiose (tidl. Anaplasmose) kan slå ut etter lang tid. Ehrlichiose fører bl. a. til høy feber, og hesten blir ganske akutt alvorlig syk. Borreliose gir mer diffuse symptomer, med muskelstivhet og ømme ledd som ett av de viktigste.
 
Det er ikke så lett å vite om hesten er smittet av dette, ikke alle flått er bærere, hvor mange som er smittefarlige varierer fra distrikt til distrikt. Du kan ta blodprøve og analysere for begge sykdommene, men de er ikke alltid så lette å påvise. Det viktigste er at du har det i bakhodet, og om nødvendig nevner det for veterinæren dersom du skulle mistenke at hesten er syk ved en senere anledning,  med noe dere ikke umiddelbart finner ut av.

Begge sykdommene er relativt lette å behandle dersom man behandler riktig, altså dersom man har diagnosene i bakhodet.

hilsen SIlje

 

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: