Uerfaren hest, uerfaren rytter – dyrlegen svarer

Spørsmål: Hei! Jeg er ei jente i tenårene som nettopp har tatt opp hesteinteressen igjen. Selv har jeg ikke holdt så mye på med hest, men elsker å håndtere alle slags dyr, og falt for hest igjen for to år siden. Nå har jeg fått en unghest på 5 år på fôr, som jeg skal ha et år. Men verken hun eller jeg er særlig erfarne, og jeg har mange spørsmål.

Hun er fantastisk på mange måter, men samtidig er hun noe for seg selv. Kjemien er på plass, og det er ingen sure miner. Noe av det vi sliter med er respekt, er ikke det at hun ikke har respekt for noen, men hun har nok hatt en litt vanskelig fortid, dessverre.. Dette er jo ikke en unnskyldning til at hun er sta, litt bestemt på at hun vil bestemme, men slik er hun da til tider. Hun er ypperlig i bakkehåndtering, og lyer bra på folk hun stoler på.

Men jeg har ikke så alt for mye kunnskap om sykdom eller og lignende.. Men vil prøve å lære meg mye, jeg skulle vell hatt litt hjelp av en rideinstruktør eller en profesjonell da jeg trenger opplæring, selv er jeg i en privat stall med ei venninne. Jeg gir aldri opp men føler til tider at jeg ikke strekker til nok for å lære hesten det hun trenger, vet rett og slett ikke hvordan jeg skal trene henne til å bli den hesten jeg ønsker. Selv om hun har vært traver, har jeg troen på henne, hun er innridd, og kan det grunnleggende. Men er litt het når det kommer til fart! Da jeg ikke har så god balanse, er jeg redd for å trave eller gallopere, for å miste balanse, og ikke klare å stoppe henne om det skulle vært et tilfelle. Lurer på om du har noen tips til balansetrening?

Jeg ønsker å gjøre hun om til en stødig familiehest, som etter noen år kan eventuelt brukes til barneridning eller lignende. Kanskje stiller jeg store krav til meg selv og hesten ang. det, men syns det er viktig med mål! Hun er veldig kosesyk og elsker oppmerksomhet. Har prøvd å leie hun på tur med venner og familie. Som regel har jeg leid hun og det har gått bra. Prøver også å longere henne, men hun prøver seg med å bukke, komme nærmere osv. Noe som kan være skummelt! Jeg vil trene henne hver dag, men skritter for det meste på tur hver dag/annen hver dag, har ikke turt å få henne opp i fart på tur enda. Vurderer omskolering, men det sies at det ikke alltid får et så godt resultat som man tror.

Jeg er litt frustrert, fordi jeg har blitt ufattelig glad i henne, og har troen på at hun kan bli en fantastisk hest etter endel trening! Har du noen forslag til trening, og hvordan vi kan fungere bedre sammen, og eventuelt trene på gode måter så hun blir mer trygg og stabil?

Svar

Hei!

Er helt sikker på at dere vil nå målet deres! Det viktigste er kjemi, og at ting ikke går i feil retning – det ville du jo fort ha merket i så fall. Resten er bare et spørsmål om tid.
 
Balansetrening – ri barbak (uten sal)!! Evt uten stigbøyler til å begynne med.. du kan jo begynne pent og rolig i skritt på ridebanen, evt med en som leier deg – men etterhvert er det bare fantasien som setter grenser. Skritt, trav, galopp – sprang – bakfram – sidelengs – på kne – stå på hesteryggen – you name it.
 
Adferden under longering er bare fordi hun ikke forstår, både bukkingen og at hun kommer mot deg. La det være inntil videre, evt få noen med longeringserfaring til å hjelpe deg. Det er vanskelig å longere, du må hele tiden vite hva du skal gjøre med kroppen din, tauet, pisken – spesielt med en hest som ikke kan det fra før. Dette er ikke noe man kan «av seg selv», men om du ikke vet hvor du skal få hjelp ville jeg bare latt det være inn til videre.
 
Når det gjelder turriding, så er det viktig at du føler deg trygg oppå henne før du tenker på mer fart, synes jeg. Få bedre balanse, tren litt på en ridebane eller inngjerdet område, og ikke gjør noe mer på tur før du er sikker på at du kan kontrollere henne.På ridebane eller lignende kan dere småtrene pent og forsiktig, på respons på sjenkler, tøyle og sits, bøying på volter, rygging osv.

Prøv å gå inn i det med mentaliteten at du forsøker å lære henne diverse ting, ikke at hun «skal trenes» (det blir så autoritært/aggressivt…) Etterhvert som dere utvikler dere vil dette løse seg av seg selv. Pass på å ikke bli for autoritær, og vær forsiktig med korreksjoner – det vi synes er «feil» er bare hennes naturlige respons på signaler hun oppfatter fra deg. Forsøk å overse det om hun gjør noe «feil», og heller hjelp henne til å gjøre det riktige ved å bli mer korrekt eller tydelig i dine signaler.
 
Om du kan vurdere omskolering synes jeg avgjøres av hvor god tid du synes du har. Om du finner noen du virkelig stoler på, er det klart at du sparer deg selv for tid og frustrasjon og jobb dersom du setter henne bort en periode. Samtidig er det også et spørsmål om penger. Har du tid og tålmodighet nok vil du sikkert oppnå like mye selv!

Men sett deg selv i en «læringsposisjon»: Snakk med andre, se på dvd’er, «sug» til deg råd og veiledning fra mer erfarne hestefolk som du ser oppnår god kontakt med hesten sin, delta på kurs hvis du har anledning. Still spørsmål, vær også kritisk. Behold den ydmyke holdningen!
 
Dette går fint, lykke til! 🙂
 
Hilsen Silje

Se også: Kurs og instruksjon ved Stall RK

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: